Al meu adorabil:

luni, 12 noiembrie 2012

Stăpânii dimineţilor

O vorbă din bătrâni zice "Cine stăpâneşte dimineaţa, stâpâneşte toată ziua precum şi noaptea", sau dacă nu zice chiar aşa zice ceva de genul cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge. Nu contează care-i vorba, ci contează că asta-i ideea. Luptele cele mai aprigi se dau dimineaţa, nu oricare dimineaţă, ci momentul trezirii din vis, momentul trecerii între cele două lumi. Atunci sunt bătăliile cele mai crunte, în oameni şi pentru oameni. Puterile tainice îşi duc în fiecare dimineaţă, a fiecărui om, luptele cele mai crâncene, căci chiar dacă omul nu-i mereu conştient, puterile tainice ştiu secretul dimineţilor. Cine pune stăpânire pe dimineţile omului, cam va fi câştigător în toate luptele de peste ziua şi noaptea care urmează. În intervalul trezirii al finei reîntoarceri strat cu strat de la vis la trezire, ce pentru om durează poate imperceptibil de puţin, lupta-i cruntă şi fioroasă. Acum se înfruntă blândeţea cu agresivitatea, iubirea cu ura, magia cu uitarea, bucuria cu depresia, încrederea cu fricile, şi poate chiar îngerii cu demonii, cine ştie. Se confruntă cei doi poli pe baza căruia e construită toată lumea personală şi lumea toată. Într-atât de înfiorătoare-i lupta. Oamenii, dacă-s diplomaţi şi cunoscători, pot lua parte la lupta asta, doar să vrea. Nu să se lupte direct, ci să dea ajutor şi favoruri uneia dintre armate. Armate-i care-i convine fiecăruia, după om. Dacă pe om nu-l interesează de lupta asta, o armată va câştiga oricum şi va cam domina toate orele ce urmează, căci celelalte lupte de peste zi şi noapte greu le mai câştigă o altă armată, poate dacă apar ceva forţe noi din exterior...dar asta apare în puţine zile. Şi uite aşa oamenii se trezesc dominaţi de anumite stări mentale şi sufleteşti, de tendinţe şi apăsări, pe care nu mai ştiu cum să le controleze toată ziua.
E ca şi cum în lupta de dimineaţă s-ar câştiga cea mai puternică armă şi forţă magică care-i cam bate pe toţi ceilalţi, grosul rezervelor de merinde şi muniţii pentru armate, precum şi poziţiile strategice ale trupelor pentru următoarele confruntări.
Dar dacă omul decide să se implice în luptele de dimineaţă, când ce-i drept e oarecum adormit şi confuz, implicarea sa contează mult, chiar şi aşa. Implicarea sa în momentul critic de dimineaţă poate duce la schimbarea unei zile, apoi a mai multor zile şi apoi a întregului viitor. Nu degeaba se zice că fiecare zi e un nou început. Este pentru cei care ştiu tâlcul, căci dimineaţa se decid stăpânii zilelor şi-ai nopţilor şi-ai întregii vieţi până la urmă. Cine vrea să trăiască într-un anume mod, decis personal şi nu aşa după cum o fi să fie, e cazul să se implice personal în luptele dimineţii, să sprijine armatele dorite.